Elisenda Vilaró Móra

Elisenda Vilaró Móra

21/08/2012

Mètode d’Alliberament de Cuirasses

L’agost enfila els seus últims dies i el setembre s’acosta amb noves propostes de cursos regulars i tallers intensius del Mètode d’Alliberament de Cuirasses MLC® a Vic, Barcelona i a partir d’aquest octubre també a Sabadell. Com podeu veure en diferents articles del blog i també en la mateixa web, el MLC® és una pràctica apassionant per conèixer-es a un mateix, despertant el coneixement del propi cos i desenvolupant eines personals per relacionar-se amb la psique des d’un lloc sa, harmònic i creatiu.

El MLC® és un potent mètode corporal i energètic creat per Marie Lise Labonté, a partir de la seva pròpia experiència personal d’autocuració d’una malaltia, suposadament incurable, com és l’artritis reumatoide, una malaltia autoinmune i crònica de progressiva degeneració. Però, a més, també recull influències de moltes altres tècniques i mètodes. Des del treball realitzat per la Doctora Ehrenfried, creadora de la Gimnàstica Holística, a l’Antigimnàsia de Thérèse Bertherat, el Rolfing de la Doctora Ida Rolf, al de Françoise Mézières… així com al treball del metge, psiquiatre i psicoanalista Wilhelm Reich, el del Dr. Alexander Lowen creador de la Bioenergètica, i també d’una profunda influència de Carl Jung i la psicologia analítica i transpersonal. El MLC® també recull la visió oriental i energètica del ser humà, tenint en compte, entre d’altres aspectes, els circuits energètics coneguts com a meridians, o el canal vibratori que conté l’energia vital conegut com a shushumna en sànscrit.

Podríem dir que sobretot el MLC® és un mètode coherent amb el moviment de la vida i per això s’alimenta directament d’ella. Facilita la reapropiació de totes les dimensions del cos, per aconseguir ser autònoms i, desperta el coneixement de la pròpia vida, procedent de la nostra ànima o del “sí mateix” en terminologia junguiana.

Wilhelm Reich fou el primer en parlar de les cuirasses, “En el conflicto entre el instinto y la moral, entre el ego y el mundo exterior, el organismo psíquico se ve obligado a acorazarse, a encapsularse, a hacerse “refractario” tanto contra el instinto como contra el mundo exterior. De este acorazarse del organismo psíquico, se deriva una limitación, más o menos acusada, del estado de disponibilidad para la vida y de la actividad vital. Hay que señalar que la mayor parte de los seres humanos están sometidos al peso de esta coraza: un muro se alza entre ellos y la vida. Este es el motivo principal de la soledad de tantos hombres en el enjambre de la vida colectiva(…)” (vegeu: “La revolución sexual” de Wilhelm Reich. Ruedo Ibérica). És a dir, les cuirasses són mecanismes de protecció inconscients que s’instal·len davant de diferents situacions que un percep com a amenaçadores, de por, de crisis, de moments de canvis, d’estrès…com a reacció de supervivència, i que acaben inhibint el moviment lliure de la vida en el cos.

La visió creada per Marie Lisé Labonté amb la de Reich es complementa, però al mateix temps, Marie Lisé ens aporta nova informació i visió de les cuirasses, tant en el fet de com es creen en les diferents zones corporals, com en relació al seu concepte. Si Reich parlava de set anells col·locats horitzontalment en el cos des de la cuirassa ocular fins la pèlvica, la visió del MLC® és vertical, com les capes d’una ceba, des de les cuirasses més profundes fins a les meves superficials. (vegeu: “Liberar las corazas”, de Marie Lise Labonté. Edicions Luciérnaga). Això dóna la possibilitat de flexibilitzar al mateix temps, a través dels diferents moviments corporals, des de les cuirasses més superficials a les més profundes i a la inversa, respectant la ecologia interna del individu, en el seu moviment natural d’alliberació de les tensions, proteccions i angoixes instal·lades en les diferents etapes d’evolució.

El MLC® es practica a través de moviments de despertar corporal que relaxen les tensions de les diferents zones musculars, amb l’ajuda de diversos tipus de material. Hi ha moviments d’obertura que relaxen el teixit muscular i preparen el cos, moviments d’estiraments que alliberen les tensions acumulades i per últim, d’harmonització que regulen el sistema nerviós central, relaxen i faciliten la regeneració.

En MLC® hi ha vuit cuirasses diferents; quatre cuirasses de base, que són les més profundes i que es poden crear des de la vida intrauterina, seguir en la primera infància fins a l’adolescència, inclús després d’aquesta i, quatre cuirasses més anomenades d’identificació, que es creen en la relació de l’individu amb el seu entorn, en la recerca d’una identitat a través dels pares, els amics, la societat…Cada una d’aquestes cuirasses té una naturalesa particular, però al mateix temps, cada cuirassa s’estableix en tres plans diferents: “la impronta de la experiencia en la psique, la expresión emocional de esta impronta y las reacciones fisiológicas que se inscriben en el cuerpo”(vegeu: pàgina 41 La anatomía de una coraza de “Liberar las corazas”, de Marie Lise Labonté. Edicions Luciérnaga.). Per tant els beneficis de la seva alliberació també es viuen en aquests diferents plans: psíquic, emocional i corporal.

És per això que aquest treball està obert a tothom que senti la necessitat d’establir un diàleg amb el seu llenguatge corporal i psíquic,  a retrobar un espai intern per al relax i a relacionar-se des de l’amor i el respecte cap a un mateix, envers els altres i a la vida. És un mètode que desperta l’alegria de viure, que ens reconecta amb el nostre potencial sanador inherent a tot ser humà, connectat-nos amb la nostra naturalesa profunda.

On practicar, com i quan? Com us deia al principi de l’article, a partir d’aquests mes de setembre hi ha diverses opcions, tant d’horaris com de llocs per anar a practicar MLC®. Informació interessant a tenir en compte, és que a Vic hi ha dos dies al mes de setembre que podeu venir a provar les classes per un mòdic preu. Trobareu tota la informació en l’apartat proposta del mes en aquesta mateixa web o, també en el calendari, on hi trobareu els diferents horaris tant de Vic, com de Barcelona. A Sabadell, formaré part d’un nou projecte, del qual a partir de setembre us aniré informant, tant de la inauguració del nou centre Ki Ara, com dels cursos, tallers i tractaments que allà realitzaré. Per últim recordar-vos que amb MLC® es pot fer un treball tant individual com grupal, i fins i tot la combinació dels dos depenen de les diferents necessitats que apareguin en el procés.

Us hi espero!!!

 

 

Categories: Blog | Etiquetes: , , , , , .
Segueix-nos a través del feed RSS 2.0.Deixa un comentari