Elisenda Vilaró Móra

Elisenda Vilaró Móra

04/11/2012

Carbassa

Carbassa, collita pròpia Mas Les Albes (setembre 2012).

La Carbassa pertany a una de les 3 categories principals de verdures, les rodones i, és un aliment ideal pels dies de tardor i d’hivern. Ens aporta entre d’altres qualitats, dolçor natural ajudant-nos a harmonitzar el sistema emocional, nodrint el plexe solar, calmant l’estrès i regulant el sistema nerviós central. És un aliment que també regula el sistema digestiu, sobretot la melsa i el pàncrees. El seu color ataronjat, fruit del seu elevat contingut en betacaroté i alfacaroté ens estimula els sentits i té un vincle directe amb l’element de la Terra, reforçant l’arrelament, l’estabilitat, el centrament i la nutrició. La carbassa ens aporta fibra, és rica en antioxidants, també conté minerals, sobretot potassi. És diürètica i desintoxicant, disminueixi el risc de malalties cardíaques i ens ajuda a regular els nivells de sucre en sang.

A la  cuina la carbassa és versàtil, la podem cuinar en forma de sopa, crema, estofada, al forn…

Aquí teniu dues receptes ideals per aquests períodes de l’any, una en forma de crema i l’altre acompanyada de castanyes.

En la visió de l’alimentació energètica es recomana menjar abans d’un àpat una tassa de sopa o crema al dia i per exemple en el cas del sopar, una bona crema de carbassa acompanyada d’un cereal, pot ser-nos molt útil per relaxar-nos, reduir la tensió acumulada al llarg del dia i ajudar a mantenir una òptima temperatura corporal…L’altre recepta aprofita aquesta època de castanyes, un altre aliment molt nutritiu de la tardor per fer un plat de dies festius de més elaboració que l’anterior però molt deliciós.

CREMA DE CARBASSA:

Ingredients: ceba (tallada a mitges llunes), carbassa (tallada a trossos iguals) llorer, sal marina, oli d’oliva.

Saltejar la ceba amb una mica d’oli i sal de 10 a 12 minuts sense tapa.

Afegir la carbassa, llorer, una mica de sal i aigua que cobreixi 1/3 del volum de les verdures. Coure amb tapa a foc mig-baix 20 minuts.

Retirar les fulles de llorer i fer puré. Ajustar amb aigua o llet d’avena perquè quedi una consistència cremosa. Servir.

CARBASSA FARCIDA DE CASTANYES:

Ingredients: (de 4 a 6 racions) 1 tassa de castanyes pilonges posades en remull tota la nit amb 3 tasses d’aigua, 2 porros tallats fins, 2 tires d’api tallat fi, 1 pastanaga tallada a quadrets, 1 tira d’alga kombu, 1 tassa de xampinyons tallats fins, 1 carbassa dolça petita, llorer i romaní.

Condiments: 3 cullerades d’oli d’oliva, 1 cullerada de salsa de soja, 2 cullerades de suc de gingebre fresc (rallat i escorregut), sal marina.

Decoració: julivert tallat fi.

Coure les castanyes amb l’aigua de remull i l’alga kombu durant 45 minuts. Passar-les per la batedora, junt amb l’alga kombu, fins a obtenir la consistència d’un paté espès.

Saltejar els porros amb l’oli i una mica de sal marina durant uns 5 minuts, afegir-hi les altres verdures i les herbes aromàtiques. Tapar i cuinar durant 15 minuts a foc lent.

Afegir el puré de castanyes, la salsa de soja i el gingebre, remenar bé i deixar reposar.

Tallar la carbassa per la meitat, treure totes les llavors i cuinar-la al vapor durant 20 minuts. Ha d’estar ben cuita però sense desfer-se, mantenint la seva forma i consistència.

Farcir cada meitat de carbassa. Col·locar-les en una font per servir i decorar amb julivert.

MOLT BON PROFIT.

Receptes extretes de la Formació en Alimentació Natural i Energètica de Montse Bradford.  

 

 

 

Categories: Blog, Consells, Imatges | Etiquetes: , , .
Segueix-nos a través del feed RSS 2.0.



Deixa un comentari