Elisenda Vilaró Móra

Elisenda Vilaró Móra

13/11/2012

El Sol

El Sol és l’estel del sistema solar, a una distància del centre de la Via Làctia d’uns 26.000 anys llum. És una immensa esfera de plasma formada majoritàriament per hidrogen i heli. Irradia una gran quantitat d’energia a l’espai mitjançant processos nuclears de fusió.

La Terra i els altres planetes del sistema solar orbiten al voltant del sol. La seva presència o absència en el cel determina el dia i la nit. La seva energia és aprofitada pels éssers fotosintètics, els quals constitueixen la base de la cadena alimentària. Així doncs, el sol és la principal font d’energia de Vida. En els humans, igual que també en plantes i animals, el nostre cicle circadià és veu especialment activat per la llum del sol influenciant els diferents processos bioquímics, fisiològics i de comportament. El nostre rellotge biològic és interdependent del sol.

Dins de les diferents pràctiques taoistes, n’hi ha una que seria la culminació de totes elles, la pràctica del Kan-Li.
Kan significa aigua i Li, foc. Aquí foc representaria el nostre sol interior, el nucli del nostre ser. Igual que la Terra té un nucli al seu interior que es manté actiu. Per tant, el terme foc feria referència el nostre calor corporal i també a la nostra consciència.  El Kan-Li consisteix en el control i gestió de l’aigua i el foc interior. El nostre organisme és gairebé un 80% d’aigua, igual altra vegada que la Terra, doncs un 71% de la seva superfície és coberta d’aigua salada, mentre que la resta consisteix en continents i illes que tenen llacs i altres fonts d’aigua que formen l’hidrosfera. La Terra és aigua i nosaltres també. Mantenir per tant l’aigua interior neta significa cultivar la salut.  La pell, els pulmons, els ronyons, el fetge, l’intestí gruixut són òrgans tots ells encarregats de netejar el cos per seguir expressant salut. El binomi aigua-sol (foc) és clau per mantenir la salut. Dins de cadascú existeix un foc metabòlic profund que deriva de la consciència i que es veu condicionat pel seu exterior, des d’allò que mengem, respirem…perquè el foc sense aire s’apaga i sense combustible també.

Observem doncs, que hi ha una gran relació entre el nostre món intern i l’extern, entre el sol i l’aigua interior i el sol i l’aigua exterior. Compartim per tant, les mateixes qualitats amb el Sol, és a dir: lluminositat, claredat, calor, vida. D’aquí que quan ens trobem en un procés de confusió mental, no veiem les coses clares, que quan estem a punt de veure el final d’un procés difícil veiem la llum al final del túnel. Intentem de crear espais confortables i càlids pel nostre benestar, a més consciència més claredat experimentem. Quan tenim l’oportunitat de banyar-nos al mar i prendre banys de sol tots apreciem els beneficis de la combinació. En resum, sota els efectes de l’aigua i el sol, a tots ens és més fàcil harmonitzar-nos, el relax i el benestar es manifesten de forma natural.

Què succeeix doncs quan hi ha un eclipsi solar? Quan la lluna nova es troba en una posició d’alineament amb el sol, impedint que la llum es manifesti, ombrejant la superfície terrestre? És interessant veure un eclipsi solar? Pot tenir algun efecte sobre el nostre cicle biològic?
Certament en termes absoluts només existeix llum i l’obscuritat és absència de llum, però l’experiència més quotidiana és que existeix llum i ombra, com dues coses separades entre sí, de naturalesa diferent. Veure un eclipsi podria alimentar aquesta dimensió d’ombra, tant usada en terminologia junguiana, com tot allò que un no vol veure d’un mateix, tot allò rebutjat en l’inconscient que tant mateix influencia les percepcions que un té de la seva vida, de les seves experiències… Per tant més aviat l’eclipsi seria un fenomen que ens convidaria a un moment d’introspecció, de connexió amb el nostre món interior influenciat per aquesta ombra, que també és visible ara a través de l’eclipsi solar des de la terra. L’eclipsi és fenomen espectacular i també inestable, doncs essent de dia, de cop es fa de nit, i per això anteriorment qui tenia el poder de predir els eclipsis tenia molt de poder sobre la població, doncs aquesta al no saber què passava, creien que el sol no tornaria a sortir mai més. Actualment, coneixem el fenomen, sabem que el sol tornarà a sortir, podem saber amb molt temps d’antelació quan n’hi haurà un altre…i això fa que no en tinguem por perquè el coneixem, hi hem posat llum. Però potser ignorem, que podem fer servir aquest fenomen, per augmentar la nostra consciència, la nostra lluminositat apel·lant en aquest cas a la nostra llum interior, doncs l’exterior ha desaparegut, al menys momentàniament. A través doncs, de la nostra consciència podem augmentar la claredat i la lluminositat sobre tots els processos inconscients.

Per últim recordar que tot allò que integra afavoreix el procés de vida. Que la finalitat última del taoisme és que les persones descobrim que som lliures i que tinguem experiència directa de la nostra naturalesa profunda que és l’amor, l’energia que ens uneix amb el tot, sabent que la Felicitat és el nostre estat natural.

Imatges del Sol: http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/index.html

Eclipsi total de Sol del dia 13 al 14 de novembre 2012: Aquest eclipsi és el número 45 dels 72 eclipsis del cicle Saros 133 i no és visible des de l’hemisferi nord. L’eclipsi total s’iniciarà a les 20 h. i 35 minuts en el parc Nacional de Gurig (Austràlia) i avançarà fins a l’Oceà Pacífic Sur. Acabarà a les 23 h. en un punt de l’Oceà Pacífic a l’oest de Xile. La duració total del fenomen serà de 193 minuts, gairebé unes 3 hores. En el màxim de l’eclipsi l’amplitud de l’ombra serà d’uns 179 km. (Anuari del Observatori Astronòmic 2012). 

 

Categories: Blog, Consells, Imatges | Etiquetes: , , , , , , .
Segueix-nos a través del feed RSS 2.0.Deixa un comentari