Elisenda Vilaró Móra

Elisenda Vilaró Móra

18/12/2013

How to Cook your Life

Sinopsis; Como cuinar la teva vida és l’estimulant títol del documental dirigit per Doris Dörrie sobre el mestre zen Edward Brown on ens mostra que cuinar, o més ben dit, saber com cuinar, és una qüestió de cuidar-se a un mateix i cuidar als altres.

Edward Brown és filòsof, professor, xef i mestre zen i a través d’aquest documental ens ensenya a fer pa, la filosofia dels raves i la serenitat de les pastanagues per oferir-nos aquesta delícia culinària que mostra la saviesa que guarden els seus consells pràctics. El film segueix a Brown en les seves conferències que recullen l’antiga tradició zen del mestre Dogen, el fundador de l’Escola Zen Soto, que el 1283, va escriure un llibre de cuina on animava als lectors a descobrir a Buda netejant l’arròs o amassant el pa. I també en les seves classes de cuina en el Centre Budista de Scheibbs, Àustria i en dos centres budistes de California, el Centre Tassajara Zen Mountain i el Zen Center de San Francisco, on hi acudeixen persones de totes les edats, i on el mateix Brown ensenya que cuinar és més que el simple fet d’ ingerir aliments. D’una manera pràctica i entretinguda, sap com ensenyar-nos tots aquests pensaments filosòfics.

Segons ell, el món és com una síndria i en les seves olles cuina rius i muntanyes.

Amb les seves classes intenta donar-nos resposta a aquestes preguntes; Quin és el significat de cuinar? i de menjar per una comunitat? i per un individu? cuinar és un acte polític? com reflexa la cuina la nostra actitud davant la vida i davant el món?

La directora del film també ens revela un món ple de contradiccions i diversitats que van des de els restaurants de menjar ràpid, als grangers, als sense sostre o a una dona que només menja allò que els altres tiren. El 80% dels americans no mengen a casa, ni cuinen. El fet de no tenir temps per cuinar o per menjar junts és una pèrdua de signes culturals i comunitaris. Aprendre a cuinar significa experimentar i preservar la riquesa de la nostra pròpia cultura i de les nostres tradicions.

Com bé sabeu menjar és una de les necessitats fonamentals del nostre organisme. A través de l’aliment ens harmonitzem i ens adaptem al nostre entorn, física, psíquica i emocionalment. Literalment a través del menjar ens mengem el nostre entorn i per tant hi entrem en consonància. Tal com se’ns diu en la sinopsis del documental, saber com cuinar és una de les formes més bàsiques de nodrir-nos a nosaltres mateixos i a les persones que ens envolten. Per tant a través d’ella podem inserir en aspectes molt més subtils de la vida però igual d’importants; com em nodreixo?, quines són les emocions que alimento? quins pensaments cuino cada dia a l’olla pressió? quina és l’alquímia que arriba a taula a través del plat? Podrien ser preguntes a fer-nos per observar com cuino cada dia la meva vida i quins són els aliments escollits. Potser em falta una mica més de sal? o un xic més de dolçor?, o potser algunes espècies i plantes aromàtiques que despertin els meus sentits…

Com cuinar la teva vida pot canviar la teva forma de veure la cuina, de menjar i fins i tot la teva pròpia vida. Edward Brown. Títol Original: How to Cook Your Life. Direcció i Guió; Doris Dörrie. Nacionalitat: Alemanya (2007). Documental.

http://www.karmafilms.es/howtocookyourlife/

Gràcies a l’Anna i a l’Aleix per parlar-me d’aquest documental, un dissabte al matí mentre esmorzàvem a casa seu, parlant amb el poc temps que teníem d’interessants temes que van donar lloc al coneixement entre d’altres d’aquest documental.

 

Categories: Blog, Consells | Etiquetes: , , , , .
Segueix-nos a través del feed RSS 2.0.Deixa un comentari