Elisenda Vilaró Móra

Elisenda Vilaró Móra

07/09/2014

En el cor del cos.

El Mètode d’Alliberament de Cuirasses MLC®, creat per Marie Lise Labonté, és un mètode que ofereix un enfocament global del cos a través de moviments de despertar corporal. Aquests moviments ens inviten a fer un viatge cap al nostre interior. A mesura que experimentem el moviment d’alliberació, el cos respira, les cuirasses es flexibilitzen, els sentits s’aguditzen i l’escolta es fa més clara, quelcom que ens permet endinsar-nos cap a la nostra profunditat, connectar amb la realitat i travessar el passatge de l’ego a l’ànima, arribant així al cor del cos.

Marie Lise Labonté usa aquest terme; el cor del cos, inspirada en el treball de Ida Rolf. Les dues ens recorden que el cor del nostre cos és un espai real, que existeix anatòmicament, muscularment i fisiològicament. En el seu nucli hi trobem la columna vertebral, tota la muscular intrínseca i el sistema nerviós central. Aquest espai físic es troba recobert per teixit conjuntiu que l’embolcalla com una tela d’aranya. Hi ha òrgans i vísceres, venes i artèries i diferents capes musculars que el segueixen recobrint de dins cap enfora.

En el cor del nostre cos, hi trobem també el canal energètic, anomenat Sushumna, per on circula l’energia vital, on resideix la nostra autèntica naturalesa. És per tant, també, un lloc psíquic on hi habita la nostra identitat real. Això és, el sentit profund de nosaltres mateixos; el lloc del Ser.

Quan a través del MLC® les persones tornen a contactar amb aquest espai, es retroben de nou amb el seu propi cos i amb la seva identitat real, i això els aporta serenitat, harmonia, bondat, confiança, centrament, força, alegria, benestar… Entren en presencia de sí mateixos, contacten amb el seu refugi interior, permetent que circuli la seva energia vital.

Durant aquest procés d’alliberació, inevitablement es presentaran a la cita les diferents tensions acumulades, en forma de dolor físic, o bé, en forma d’emocions retingudes que comencen a circular, o amb la presència de creences limitadores, sobre un mateix, els altres o la vida. És important recordar que, totes aquestes tensions ens mantenen en un estat de supervivència constant, que altera la fluïdesa dels moviments naturals del cos, dificultant la respiració i la circulació de l’energia vital i de l’amor que ens habita.

Com ens diu Marie Lise Labonté, “aquestes tensions o cuirasses són capes de defensa, de protecció o d’inhibició, generalment inconscients, que es manifesten en el cos i que, es van formant a mesura que per por, ràbia, ira, impotència, desesperació…es tanquen les mandíbules, les mans, es bloqueja la respiració, es corba l’esquena o es tensionen les cames…com a resposta de protecció instintiva davant d’una agressió, d’un conflicte, de crisis personals, o simplement d’experiències quotidianes que formen part de la mateixa vida“.

Les cuirasses estant profundament unides a la nostra història personal. De fet, expressen la relació íntima entre el cos i la psique, entre el cos i l’ànima. Tal com deia Wilhelm Reich, “les cuirasses són l’expressió pura de la vida però de la vida inhibida”.

Per tant, si es vol passar de la supervivència a la vida, és essencial tornar a dialogar amb el cos, que és la seu de l’inconscient, i per fer-ho sovint el sol ús de la paraula no és suficient. Per això el MLC® utilitza els moviments de despertar corporal com a vehicles simbòlics i metafòrics, per restablir la comunicació amb el nostre món interior. Aquests ens permeten escoltar les sensacions, acollir les emocions, els pensaments i sentir de nou com s’expressa la vida a través de nosaltres. És en aquests moments d’alliberació, que poden ser més o menys harmoniosos, on les estructures més primitives del nostre cervell alliberen les càrregues conflictives no resoltes. Al mateix temps que ens faciliten contactar de nou amb l’instint, a través del plaer, que conté la saviesa de la vida, la saviesa ancestral de la vida.

Tot plegat és un procés profund que ens invita a deixar anar, a desaprendre’ns dels hàbits i tendències que es porten una i altra vegada al mateix conflicte, a les mateixes tensions construïdes per protegir-nos del patiment. És un procés de presa de consciència de l’alegria profunda de viure que ens habita. Del reconeixement, que darrera de cada una de les ferides d’amor hi ha l’amor. I de saber que per dur a terme que aquest gran viatge comptem amb el cor del nostre cos, que ens sustenta, que respon a una intel·ligència vital, que té unes capacitats innates homeostàtiques que faciliten l’autoregulació, on no és necessari afegir-hi res més. Per tant quan es deixa anar una falsa identitat no és pas per col·locar-ni una altra en el seu lloc sinó per retrobar-nos amb el que ja som, amb els nostres recursos, potencialitats, sensibilitat, creativitat, individualitat…descobrint de nou l’espontaneïtat del moviment, de la respiració, de l’expressió natural de la vida.

Marie Lise Labonté, ens recorda que; “una vegada alliberats de les nostres cuirasses som lliures, habitem el nostre cos i vivim la nostra vida, el nostre amor i la nostra transparència”. I com deia Alexander Lowen “pot ser dur a vegades, però sense dubte, val la pena intentar-ho, no?”

Si voleu rebre més informació sobre el Mètode d’Alliberament de Cuirasses, cursos, tallers, sessions individuals tant a Vic com a Manresa us podeu posar en contacte amb mi via email; hola@elisendavilaromora.com o visitar la web www.elisendavilaromora.com. També podeu consultar a l’Associació del Mètode d’Alliberament de Cuirasses i Imatges de Transformació per contactar amb d’altres terapeutes; http://www.mlc-it.org/. I la web de la Marie Lise Labonté; http://www.marieliselabonteespana.com

Lectures i enllaços d’interès;

Marie Lise  Labonté, “Liberar las corazas, ed. Luciérnaga”, Barcelona. (2001).

Ida Rolf, “Rolfing La integración de las estructuras del cuerpo humano”, ed. Urano (1994).

Alexander Lowen; https://www.youtube.com/watch?v=w8Aq8Tr2GTg

Wilhelm Reich, “Análisis del Carácter”, ed. Paidós Iberica, (2005).

Categories: Blog, Consells | Etiquetes: , , , , , , , , , , .
Segueix-nos a través del feed RSS 2.0.Deixa un comentari