Elisenda Vilaró Móra

Elisenda Vilaró Móra

07/05/2020

La importància del tacte

“La nostra existència es dibuixa com a mapes corticals sensibles al tacte. Tot comença amb petites senyals neurològiques, generades en els receptors tàctils de la pell que viatgen per les fibres i es connecten amb la medul·la espinal. D’aquí cap al tàlam i des d’allà cap al còrtex somatosensorial, on finalment es tradueix en percepció tàctil. Un dels indicadors de falta d’empatia és la inhibició del tacte. El contacte no és un capritx, és una necessitat neuroevolutiva, és l’expressió de l’amor a través de la carícia. Què succeeix sinó ens toquem? o sinó podem tocar a l’altre? o sinó tenim contacte? Doncs que anem insensibilitzant poc a poc el cos. La pell és l’òrgan més extens del nostre cos i és la que ens permet sentir a través d’ella, la tendresa, l’amabilitat, la carícia i l’amor. A través del tacte amb contacte sentim la seguretat, l’afecte, la comprensió i el consol” (Dra. Koncha Pinós).

Aquesta cita de la Dra. Koncha Pinós il·lustra clarament que el tacte és una necessitat biològica indispensable per tots nosaltres, si és que volem mantenir unes relacions humanes suficientment sanes, de les quals se’n deriva el nostre propi benestar.

En el Shiatsu Zen, el diagnòstic per el tacte, o setsu-shin, és el millor mètode per determinar l’afecció del pacient. El setsu-shin considera el cos com un tot, la qual cosa ens permet descobrir trastorns que afecten a tot el cos. Podem auscultar la condició dels dotze meridians a través del pols i apreciar quin meridià està kyo o jitsu (buit o ple). Podem a través del diagnòstic de hara, a la zona abdominal, sentir-ho tot i a través de la pressió ajudar a la regulació de les funcions digestives i a la distensió de dolors i tensions abdominals, al mateix temps que activem la font de l’energia del ki. Podem també ajudar a la regulació del sistema nerviós autònom, facilitant la reducció de la reactivitat simpàtica i l’activació parasimpàtica que ajuda a que la persona es relaxi.

Shitzuto Masunaga, creador del Shiatsu Zen parla en el seu llibre “Zen Shiatsu” que les relacions humanes bàsiques es donen a “flor de pell” és a dir, de pell a pell. En el nostre entorn ple de tensions, aquestes relacions es veuen constantment amenaçades. Com a resultat d’això, patim una gran tensió sota de la pell, quelcom que pot arribar provocar trastorns cutanis que, en última instància, poden arribar a afectar el funcionament dels òrgans interns.

Per tant el Shiatsu ens pot donar l’oportunitat de fer-nos conscients no només del trastorns físics que tenim, sinó també dels problemes humans que patim. El Shiatsu pot ajudar-nos a establir i conservar millors relacions humanes a través de l’activació de la percepció tàctil, que nodreix vincles més amables i càlids amb nosaltres mateixos i els altres i, que són essencials per la nostra salut.

Quan estem sans, el cos respon a l’entorn exterior d’una forma natural i positiva. En el Shiatsu s’estableix, pel contacte físic i la pressió, una relació humana càlida i harmoniosa entre el receptor i el practicant, que es tornen sensibles l’un a l’altre. I és amb aquest contacte que durant el tractament es revelen diferents malestars psíquics i emocionals. Al sentir aquest malestar la persona té l’oportunitat de donar-se’n compte i de reflexionar sobre les seves causes, al mateix temps que pot fer-se conscient de la pròpia capacitat natural d’autocuració i si la situació és lleu, confiar en els seus propis recursos físics per restablir el desequilibri.

Quan degut a la falta de contacte, hi ha hagut una insensibilització corporal o una falta de sensibilitat cap a un mateix, el receptor pot beneficiar-se del Shiatsu fent-se conscient a través de la pressió de què està passant en el seu cos i així mica en mica restablir el retorn cap a una vida més sana on el tacte i el contacte hi siguin sempre presents.

La situació actual que estem vivint ens ha demanat de reduir el contacte físic per reduir la probabilitat de contagi d’un virus i evitar així que el nostre sistema sanitari col·lapsi davant de l’augment de demandes assistencials. Hem reduït la càrrega viral reduint el contacte. Això ho hem fet per una responsabilitat social i en principi apel·lant a la nostra pròpia llibertat i responsabilitat civil. I tanmateix també hem de ser conscients que seguim necessitant del tacte per precisament mantenir unes relacions sanes entre nosaltres i un cos sa que estigui disponible per viure d’una forma natural i espontània, vinculat a l’entorn on es troba.

Per tant és important adonar-nos-en de com ens ha afectat o ens afectarà aquesta quarantena i com mica en mica amb el desconfinament poden sorgir noves ansietats vinculades precisament a la falta de contacte o la possibilitat de reprendre aquest contacte.

Estic sa? Està l’altre sa? Puc ser portador? Pot l’altre contagiar-me?

Com em relaciono amb aquesta nova realitat?

Com cuidar-me i cuidar en aquest nou escenari social on encara el distanciament físic és necessari?

Com evitar que això sigui causa d’aïllament, d’inseguretat, de pors?

Us animo per tant a explorar el tacte, a revisar com m’hi relaciono, com m’està afectant, a mi, a la meva parella, als meus fills, adolescents, persones grans, a la societat en general. A saber que a través d’ell un pot autocuidar-se, autosostenir-se, autoprotegir-se i fent referència de nou a la cita d’aquest article, poder sentir seguretat, afecte, comprensió i consol.

A saber també que a través d’unes bones mesures sanitàries podem començar a rebre Shiatsu i afavorir a través de l’art d’aquest massatge la relació amb l’altre, amb un mateix, refrescant els vincles amb la tendresa, l’amabilitat, l’harmonia, el cos, les sensacions i el benestar de sentir-se de nou escoltat, sostingut i cuidat.

El Shiatsu és per tant, un mètode d’incalculable valor per restablir aquesta funció a través de la pressió càlida i humana que es genera entre pacient i terapeuta.

Per més informació i contacte per consultes presencials i on-line: hola@elisendavilaromora.com / 610 071 851

 

 

Shizuto Masunaga “Zen Shiatsu. How to harmonize yin and yang for better health” (ed. 1994)

Koncha Pinós http://www.estudioscontemplativos.com/

 

 

 

 

 

Categories: Blog | Etiquetes: , , , , , .
Segueix-nos a través del feed RSS 2.0.Deixa un comentari