Elisenda Vilaró Móra

Elisenda Vilaró Móra

13/01/2012

Oli de sèsam

L’oli de sèsam s’extreu a partir del premsat en fred de les llavors de sèsam i, per anar bé, s’ha de comprar sense refinar per poder-nos beneficiar de totes les seves propietats: tant si és per ús tòpic com pel consum en cru. A nivell terapèutic uso l’oli de sèsam en el massatge Taoista, un agradable massatge que dóna un resultats excel·lents en el cas de desànim, depressió, nerviosisme, mals d’esquena, problemes digestius i abdominals, entre d’altres…

Quines són les propietats de l’oli de sèsam?

Quan utilitzo l’oli de sèsam en el tractament manual, al ser de naturalesa calenta, nodreix l’organisme i harmonitza el sistema nerviós central. Revitalitza la pell i s’aplica també en tractaments manuals per la flaccidesa  Molt útil en forma de mascaretes pel cabell quan hi ha molta sequedat. Pels peus freds: fer un massatge un parell de minuts al dia, amb unes gotes d’oli de sèsam, ajuda a mantenir-los calents. En el cas de nerviosisme, ansietat o insomni fer un massatge als peus amb oli de sèsam i, col·locar-ne unes gotes d’aquest a la zona de l’estèrnum sol ser molt efectiu. Ideal per mantenir una bona hidratació a la pell, especialment en mans i peus. També és molt efectiu en els casos de molèsties reumàtiques. És molt útil quan hi ha problemes a les genives; quan sagnen fàcilment, s’hi ha dolor o hipersensibilitat…fer un massatge amb unes gotes d’oli de sèsam sol ser molt alleugeridor. En el cas de dolor a l’oïda, sobretot quan es té sensació de fred, posar un parell de gotes d’oli de sèsam una mica tèbies, sol ajudar a calmar-ne el malestar.

En cas de que els símptomes siguin aguts sempre és important consultar amb un especialista.

L’oli de sèsam conté fosfolípids i lecitina i això és vital pel pensament i la memòria. Fins i tot alguns investigadors afirmen que aquestes grasses són de gran importància per una correcta regeneració cel·lular. Aquesta aportació en lecitina i àcid grassos poliinsaturats és molt útil per estabilitzar el colesterol.La seva aportació en Magnesi és un factor afegit en el reforç del sistema nerviós. I per tant molt útil per recuperar l’ànim en persones deprimides o molt cansades, tant en ús tòpic a través del massatge Taoista, com en el consum diari. És un oli sa i molt aromàtic. Ric en àcids grassos poliinsaturat rics en omega 6. Conté Zenc i gran quantitat de minerals. La seva gran aportació de vitamina E fa que sigui un gran antioxidant i també evita que l’oli es torni ranci. Les llavors de sèsam són riques en fòsfor, niacina i tiamina, ens aporten el doble de calc que la llet i, contenen la mateixa quantitat de ferro que el fetge.

Podem trobar llavors de sèsam de color marró però també n’hi ha de negre, ideal per nodrir l’energia dels ronyons  És preferible que sigui ecològic i sense torrar. El torrat es interessant fer-lo a casa.

Com fer el torrat? Netejar amb aigua les llavors, escalfar una paella sense oli i, torrar amb l’ajuda d’una espàtula de fusta lleugerament les llavors fins a l’evaporació de tota l’aigua. Un cop refredades es guarden en un pot hermètic durant dues setmanes. Per poder aprofitar totes les seves propietats quan es volen consumir s’han de triturar, preferiblement amb un morter Suribachi de ceràmica d’origen japonès.

Una Curiositat:

Perquè en el conte d’Alibabà i els 40 lladres es deia “ábrete sésamo”?

Es diu que més que una contrasenya per obrir l’entrada a la cova, l’expressió estaria relacionada amb les grans propietats de l’oli de sèsam per reforçar el nostre sistema nerviós central. Així, el sentit de l’expressió “ábrete sésamo” fa referència l’obertura de la llavor de sèsam, que enforteix la ment, la intuïció i fa que un sigui capaç de trobar l’entrada oculta a la cova. I “barrio sèsamo”? això us ho deixo per vosaltres…

Categories: Blog, Consells | Etiquetes: , , , , .
Segueix-nos a través del feed RSS 2.0.2 comentaris a “Oli de sèsam”

 1. Vanessa escrigué:

  Molt interessant!
  estic mirant on comprar oli de sèsam per consum en menjar , com a substitut de l’oli d’oliva..i no en trobo! em podeu donar alguna indicació?
  Gràcies!

  • admin escrigué:

   Hola Vanessa! Gràcies. El millor és comprar oli de sèsam ecològic, i en una dietètica fàcilment el podràs trobar. Veuràs que n’hi ha de torrat i sense torrar. Si a més de fer-lo servir com a substitut de l’oli d’oliva el vols fer servir com a hidratant és millor que no sigui torrat perquè el seu aroma és més suau. Però el torrat per altre banda és molt més nutritiu. Per tant va molt segons els gustos i necessitats. A mi me’n agrada un de la casa “luz de vida” oli de sèsam ecològic de primera premsada. Per qualsevol altre dubte ja ho saps! Fins aviat.

Deixa un comentari